Istoric

Soceram este o companie din România, cu peste 40 de ani de experiență în producerea și comercializarea materialelor de construcții. Produsele sunt certificate ISO iar prin intermediul partenerilor, ajung atât pe piața națională, cât și pe cea europeană.

Compania produce BCA, caramida si mortare de înaltă calitate, durabile cu caracteristici tehnice conforme standardelor europene. De aceea, Soceram își dezvoltă în mod constant tehnologiile de producție si isi lărgește in mod continuu portofoliul de produse.

Istorie și tradiție

Pe Valea Ialomiței, în zona de Nord – Est a orașului Târgoviște, producerea cărămizilor din argilă arsă pentru construcții are o tradiție îndelungată. Nici nu se putea altfel, deoarece Târgoviște a fost cetate de scaun a Țării Românești, fapt ce impunea realizarea de construcții, atât în fosta capitală, cât și în
Tehnologiile de atunci erau simple, bazându-se, în principal, pe extracția și macerarea argilei, sub influența factorilor naturali (ploi, îngheț – dezgheț) pentru un timp îndelungat, uscarea naturală a cărămizilor în șoproane acoperite, arderea în cuptoare de câmp semistabile, folosindu-se drept combustibil lemnul, cărbunele și deșeuri de la fabricile de prelucrare a cânepii.
Când aceste tehnologii nu au mai putut să asigure cantitățile din ce în ce mai mari de cărămidă cerute de piață, a fost nevoie de regândirea strategiile din domeniul producției de materiale de zidărie. Astfel, în jurul anilor 1970, s-au efectuat cercetările geologice necesare localizării unor rezerve de argilă de bună calitate. Acestea sunt importante din punct de vedere cantitativ pentru că au permis dezvoltarea producției de cărămidă prin utilizarea tehnologiilor moderne de la acea vreme. Aceste rezerve au fost identificate în localitatea Doicești situată la nord față de municipiul Târgoviște, pe malul stâng al râului Ialomița.
În anul 1972 începe construcția fabricii de produse ceramice care avea în componență două linii pentru producția de cărămizi și blocuri ceramice din argilă arsă și o linie de țiglă trasă profilată din argilă arsă.
Tehnologia de la acea vreme
Uscarea artificială în uscătorii de mare capacitate și arderea în cuptoare tunel au constituit premisele realizării unor volume importante de materiale de zidărie. Mecanizarea, în proporție de peste 80% a proceselor tehnologice a condus la o creștere însemnată a productivității muncii.
Cărămizile și blocurile ceramice fabricate la Soceram Doicești se remarcă printr-o calitate foarte bună, grație materiei prime, argila albastră. Aceasta conferă produselor o rezistență superioară la compresiune, comparativ cu produse similare fabricate în România, rezistență care se situează între 15 – 22 N/mm2.

Privatizarea

În anul 2004, Soceram Doicești se privatizează și începe o nouă etapă în dezvoltarea producției de BCA, cărămizi și blocuri ceramice.
Exigențele devin din ce în ce mai mari pe linia îmbunătățirii parametrilor tehnici ai materialelor de zidărie, coroborate cu necesitățile de creștere a eficienței economice a activității de producție.
La SOCERAM s-a construit și s-a pus în funcțiune, în anul 2008, o nouă fabrică de cărămidă.
Fabrica este una de mare capacitate și produce blocuri ceramice din argilă arsă de cea mai bună calitate.
Iată cum, plecând de la tradiția zonei s-a ajuns la modernitate, punându-se în valoare resursele minerale (argila) de calitate superioară și experiența îndelungată, acumulată de-a lungul secolelor, pe linia producerii de cărămizi.
Caramida de la Soceram este comercializata sub marca Duroterm, marcă înregistrată la OSIM.

Produse

În prezent, Soceram se ocupă cu producerea mai multor materiale de construcție.
Cărămida Durotherm
Este concepută după o rețetă a vechilor cărămidari, din argilă albastră, nisip și apă. Este rezistentă la compresiune și are un grad scăzut de absorbție a apei. De asemenea, această cărămidă este antifonică și termică.
BCA
Este flexibil la nivel de compartimentare, izolant fonic și are o rezistență până la 1000°C. BCA-ul necesită un consum redus de mortare și de adezivi.
Mortar 
Este produs pe bază de ciment și var, cu umpluturi minerale și aditivi specifici produsului. Utilizat pentru zidire (lipirea în strat subțire), rostuire, legătura și umplerea unor goluri sau defecte în zidărie. Este un mortar performant, industrial, pentru straturi subțiri.

Campanii și colaborări: